portretenzo logo

Vijf Favoriete Boeken

Ik ben dol op lezen. Altijd gedaan, altijd geweest sinds ik op mijn vijfde de wereld van het alfabet mocht ontdekken. En die wereld is groot, groots en onbeschrijfelijk mooi. Als mensen tegen mij zeggen: “Een boek – lezen? Néé, daar kom ik niet aan toe. Veel te druk voor”. Dan denk ik altijd “Zonde”. Want ik lees veel, vaak, alles en overal. Is het niet een boek, dan is het wel een tijdschrift. En is het niet op de bank, dan is het wel aan tafel, of (altijd nog even) in bed voor het slapen gaan. En omdat ik zoveel lees dacht ik: misschien een goed idee om jullie regelmatig te laten weten welke boeken tot mijn favorieten horen. Oude, en nieuwe favorieten. Want naast veel nieuws, lees ik ook vaak veel ouds. Iets wat ik al eerder heb gelezen en waar ik dus weer heerlijk van kan genieten. Hier een aantal van mijn ‘oude’ favorieten:

Favoriete vijf boeken

Wat maakt deze boeken nou zo prachtig?
De Kleine Prins is natuurlijk een echte klassieker en is een fantastisch verhaal dat je minstens één keer in je leven moet hebben gelezen. Is het niet voor Franse les, dan toch gewoon voor je eigen plezier. Een avontuur, een sprookje, een boek met ongekende diepgang. Meer daarover vind je hier: De Kleine Prins 
Maar de versie die ik op tafel heb liggen is de pop-up die een paar jaar geleden is gepubliceerd. Het is een boek dat ik angstvallig uit de buurt houd van mijn kinderen, want anders overleeft hij het niet. En het is zó fantastisch! Het is geen pop-up in de klassieke zin van het woord, het is een 3D leeservaring!
Pop up book of the Petit Prince
Dan is er het spannende “Het Spel van de Engel” dat zich afspeelt in de donkere steegjes van Barcelona. Geschreven door Carlos Ruiz Zafón, die ook De Schaduw van de Wind schreef… en ik verheug me al op het kopen van zijn nieuwste (heruitgebrachte) boek: Septemberlichten. Vooral omdat het bijna vakantie is en ik zijn boeken altijd in één ruk uit lees! Spanning, onbereikbare liefde, obsessie, schrijverschap: het zit allemaal in dit ene boek, en meer.
Een boek dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken, vind ik, is het epische “De Ontdekking van de Hemel” door Harry Mulish. Een boek waarvan ik in geen enkel woord voldoende bewondering kan schetsen. Zo complex, rijk aan verhaallijnen en inhoud is dit boek… daar zijn geen woorden voor. Behalve dan: als je het nog niet hebt gelezen: ga dat doen!
Van een geheel andere orde: Lichtjes in je ogen van Hans en Monique Hagen. Illustraties door Marit Törnqvist. Je zou kunnen zeggen: “dit is voor kinderen”, maar de inhoud gaat in mijn ogen verder dan dat. Meer diepgang – als je die wilt zien tenminste. En bovendien, wat is er zo vervelend aan een kinderboek? Ik houd erg van gedichten en de gedichten van Hans Hagen behoren tot mijn favorieten. Niet alleen die voor kinderen, maar ook die hij heeft geschreven voor volwassenen… en allemaal voorzien van prachtige illustraties! Voor het oog en het oor (want gedichten lees je hardop) een genot! Overigens heb ik het gedichtje ‘Lichtjes in je ogen’ gebruikt op het geboortekaartje van Josephine, mijn middelste. Een dametje waarbij ik nog steeds regelmatig verdrink in haar groene ogen.
Om in het ‘kinderthema’ te blijven, dit boek tot besluit: De Wereld zonder Kinderen van Philippe Claudel. Claudel behoort tot mijn favoriete schrijvers: zijn dictie en woordkeus vind ik prachtig, origineel en verwonderend. Vaak vind ikzelf er een bepaalde ‘tristesse’ in. Een melancholie van wat is geweest, of nooit meer wordt. In De Wereld zonder Kinderen laat Claudel ons nadenken over hoe het ook alweer was om kind te zijn – die blik van verwondering te hebben en open te staan voor en in het leven. Dit met een originele en humoristische toon. Poëtisch en verhalend. Niet te dik, dus lekker om mee te nemen op reis.

Le Monde Sans Les Enfants ET Autres Histoires | Philippe Claudel

I adore books, and reading book. I have always done so, ever since I got to know the world of the alphabet when I was five. It’s a big world, the ‘alphabet-world’,  impressive, wonderful and indescribable beautiful. When people tell me: “Reading… a book? No, never – I don’t have the time”. I always think “Pity”. Because there’s so much you’ll miss when you don’t read. I read a lot, often and every- and anywhere. If it’s not a book, it’s a magazine or the paper. And when it’s not on the couch, it’s at the table or (usually) in bed before going to sleep. And because I read so much, I thought: maybe it’s a good idea to share my favorite books with you once in a while. Old favorites and new ones. Because, besides a lot of ‘new’, I often read a lot of ‘old’. Something I have read before, which I can enjoy all over again! Here a number of my favorite ‘oldies’!

  • Fantastic Pop-Up of The Little Prince by Antoine de Saint-Exupéry
  • Thrilling: The Angel’s Game by Carlos Ruiz Zafón
  • Epic: The Discovery of Heaven by Harry Mulish
  • Touching: Lichtjes in je ogen (Lights in your eyes) by Hans en Monique Hagen
  • Intriguing: The world without children by Philippe Claudel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dit werd geplaatst op 2 July 2012 in de categorie Boeken/Books, Favorieten/Favorites, gedicht, Inspiration, kinderen/children, vakantie, verjaardag.