portretenzo logo

Spelen met licht

Hoe grijs het vandaag is, hoe mooi het vanochtend en eerder deze week was: het licht. Ook al ben ik aan het rennen van mijn huis naar school, van school naar mijn werk, van werk naar de crèche, of naar een van die andere dingen waarvoor we nu eenmaal van hot naar her rennen: toch sta ik soms stil. Stil om even naar het licht om me heen te kijken. Te zien hoe de zon door de bladeren dwarrelt, er een wazige deken over de bomen hangt en het gras omhult, hoe het rood de wereld in vuur en vlam zet en welke schaduwen ontstaan op een gezicht. Even stil staan dus om echt te zien en niet alleen uit een ooghoek waar te nemen.

Licht in fotografie is belangrijk. En voor iemand die van natuurlijk licht houdt in haar beelden is dat het al helemaal. Het wordt er niet makkelijker op, want er is altijd de grens tussen nog net wél uit de hand kunnen fotograferen – of nét niet. Ik fotografeer het liefst vanuit de hand en ben dus enigszins beperkt in wat ik kan doen. Gelukkig heb ik een fantastische camera Canon EOS 5D MarkII die mij niet alleen lang in moeilijke omstandigheden laat werken, maar mij ook prachtig beeld schenkt onder gewone lichtomstandigheden. Er zijn vast nog betere camera’s, maar ik ben helemaal verliefd op deze.

Eigenlijk ben ik altijd met dat licht (of, in fotografentaal: “available light”) aan het spelen. Daarom sta ik graag stil bij wat de zon, de wolken en de natuur, mijn kinderen of vrienden mij zomaar ineens schenken. Niet altijd kan ik die onverwachte cadeautjes inpakken omdat ik heb mijn camera niet bij me heb – want waar laat je die, met 2 kinderen aan de hand en één in je armen?? Daarom ben ik óók verliefd op mijn IPhone (en al die fijne apps, zoals Hipstamatic, Camera+, PS Express of ColorSplash) want daarmee kan ik toch die onverwachte momenten vangen en meenemen. Kijk maar…

Summer in the garden

Mist vangt de bomen

Strepen van licht

Avond vangt New York

Sunset in Zandvoort

Kijk die rode lucht

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dit werd geplaatst op 8 December 2011 in de categorie Inspiration, Licht in fotografie, Natuur, Portretten.